Podczas poszukiwania wakacyjnego pobytu często stajemy przed trudnym wyborem opcji hotelowego wyżywienia. Same śniadania, dwa posiłki, trzy, a może opcja all inclusive? Poniżej wyjaśnimy na czym polegają podstawowe różnice między wariantami posiłków, a także pomożemy w wyborze najlepszego dla twoich potrzeb. Niezależnie od tego, czy wybierasz się na Dominikanę, Mauritius czy do Turcji, warto pomyśleć o wyżywieniu.
Same śniadania (UF)
Jest to opcja najkorzystniejsza cenowo, ale w przypadku, gdy jedziesz do hotelu oddalonego od kurortu lub większej miejscowości, gdzie znajduje się większy market, będziesz po prostu głodny. Same śniadania to dobry wybór, jeśli jesteś zakwaterowany w apartamencie z aneksem kuchennym, a kraj, do którego się wybieracie, pozwoli wam zaopatrzyć się w składniki potrzebne do samodzielnego przygotowania posiłku. Dodatkowo, warto zapoznać się z okolicą. Jeśli nie lubisz gotować, a planujesz miło spędzać czas w restauracjach i lokalnych knajpkach, próbując lokalnych specjałów, koniecznie dowiedz się czy w ogóle będzie to możliwe. Niektóre obiekty położone są wiele kilometrów od kurortów.
Śniadania i obiadokolacje (HB)
To bardzo często wybierana przez turystów opcja, relatywnie najkorzystniejsza finansowo, choć ma swoje słabe strony. Zacznijmy jednak od zalet. Jeśli w ciągu dnia masz zamiar zwiedzać lub po prostu wypoczywać na plaży, będzie to dla ciebie najkorzystniejszy wariant. Niektórzy oprócz hotelowych posiłków próbują miejscowej kuchni, więc wypad na lunch do lokalnej restauracji może okazać się dobrym pomysłem. Największą wadą śniadań i obiadokolacji jest bez wątpienia brak napojów. Owszem – podczas śniadań z reguły dostępna jest herbata, kawa, czasem też soki, ale już w przypadku obiadokolacji trzeba płacić za chociażby butelkę wody. Ponadto, jeśli jesteś przyzwyczajony do regularnych posiłków, a w rejonie twojego hotelu nie będzie restauracji lub sklepu, w którym kupisz coś do jedzenia, w trakcie dnia prawdopodobnie będziesz bardzo głodny, co poskutkuje wieczornym obżarstwem. Jest to przede wszystkim niekorzystne dla twojego zdrowia. Śniadania i obiadokolacje są często wybierane w Hiszpanii i na Malcie.
Trzy posiłki (VP)
Śniadanie, obiad i kolacja. Jest to stosunkowo rzadko wybierany wariant wyżywieniowy, choć dla części wczasowiczów najbardziej optymalny. Nie wszystkie hotele oferują VP. W niektórych obiektach do posiłków podawana jest woda, a częstym zwyczajem – szczególnie w krajach śródziemnomorskich – jest serwowanie do kolacji 750-mililitrowej butelki wina na dwie osoby. Taka forma posiłków będzie atrakcyjna szczególnie dla tych, którzy nie korzystają z nielimitowanych napojów alkoholowych i przekąsek w trakcie dnia.
All Inclusive (AI)
Najbardziej pożądana wśród turystów opcja wyżywienia. Opłacalna szczególnie w Turcji, gdzie obiekty oferują bardzo wysoki standard, a wypady poza hotele nie są tak atrakcyjne, jak w Europie. Oprócz śniadań, obiadów i kolacji turyści mogą korzystać z lokalnych napojów bezalkoholowych i alkoholowych, a także przekąsek w trakcie dnia , z reguły od wczesnego ranka do późnych godzin wieczornych. W niektórych hotelach dostępne są rozszerzone opcje All Inclusive (AI+), które obejmują np. 24-godzinny dostęp do napojów i przekąsek lub serwowanie markowych napojów.
Co wybierzesz?
Pamiętaj, że wypoczynek z każdym rodzajem wyżywienia, w tym all inclusive, zarezerwujesz na naszej stronie internetowej www.wakacjeamigos.pl