Kuchnia wietnamska to różnorodność smaków. Tutejsze specjalności to typowe dania z dużą ilością warzyw i owoców, w tym owoców morza oraz ryb. Jedzenie zaspokoi gust najbardziej wymagających smakoszy. Niestety kaczka po wietnamsku okazała się niewypałem, ale przy takim bogactwie warzyw i owoców (których ze względu na klimat uprawia się bardzo dużo) można i warto przeżyć bez jedzenia mięsa, którego Wietnamczycy jedzą raczej nie wiele.
Owoce uprawiane w Wietnamie
W Wietnamie stragany wyglądają bajecznie kolorowo, kuszą swoim zapachem, mnogością i różnorodnością, można tu za niewielkie pieniądze u bardzo sympatycznych sprzedawców kupić prawie każdy owoc. Soczyste mango, papaia, liczne odmiany liczi oraz pachnące jak guma balonowa dżakfruty, budzące kontrowersje duriany czy inne dziwactwa, jak jabłko budyniowe czy jabłko gwiezdne będą prawdziwą frajdą dla fanów zdrowych owocowych słodkości.
Pięknym i kolorowym owocem jest pitaya zwana owocem smoka, nazwa wietnamska to thanh long. Owoce mają smak podobny do kiwi, tyle że są zdecydowanie słodsze. Zjada się tylko to, co jest wewnątrz (biała masa jak gdyby posypana makiem), miąższ jest bogatym źródłem antyoksydantów, błonnika, różnych witamin. Ten bajeczny owoc należy do rodziny kaktusów. Ciekawostką jest, iż kwiaty tejże rośliny rozkwitają wyłącznie w nocy.
Duże pomelo, malutkie banany, grejpfruty to standard, ale powszechnie dostępne są owoce typowe dla tego regionu takie jak na przykład durian. Jest to kolczasty owoc o owalnym kształcie, który osiąga wagę nawet do 5 kilogramów i z tego powody jest niebezpieczny, gdyby spadł na głowę. Owoce durianu (miejscowa nazwa sầu riêng) po obraniu z kolczastej skóry w barwach od żółtego do szarozielonego, po podzieleniu na części mają piękny żółty kolor i smakują jak wyborny budyń waniliowy! Najsmaczniejszy i pięknie pachnący jest tylko jak jest świeży, niestety po kilku dniach charakteryzuje się nieprzyjemnym mdławym zapachem albo wręcz smrodem, utrzymującym się dosyć długo. Z tego powodu nie wolno wsiadać z durianem do autobusu, samolotu czy wnosić do hotelu. Ale świeży pachnie i smakuje wybornie.
Nieznany w Europie kolczasty Rambutan to owoc, który ma nie tylko oryginalnie brzmiącą nazwę, ale ma oryginalny wygląd. To jeden z najbardziej włochatych owoców świata. Po obraniu jest przeźroczysty, a jego smak i wygląd przypominają znane owoce liczi.
Kolejny owoc to oczy smoka, a jego nazwa wzięła z jego wyglądu, po obraniu skórki w jego wnętrzu odkrywam półprzezroczysty galaretowaty miąższ z zatopioną pestką o wyglądzie oka. Jadłam ten owoc po raz pierwszy i myślałam, że jest to rodzaj galaretki 😊 To smaczny, słodki owoc przypominający liczi, których w Wietnamie znajdziemy liczne odmiany.
Karambol czy oskomian pospolity to „gwiaździsty owoc”, ze względu na ciekawy kształt wykorzystywany jest do dekoracji sałatek owocowych, deserów i drinków. Są to jagody jednego z wiecznie zielonych drzew, których cechą charakterystyczną jest podłużny przekrój przypominający gwiazdę.
Bardzo wyjątkowym egzotycznym owocem jest dżakafrut, zwany inaczej chlebowcem, osiąga ogromne rozmiary. Jego ciężar może dochodzić nawet do 10 kilogramów. Miąższ tego owocu jest słodki i soczysty, a jego nasiona niezwykle bogate w proteiny i w wapń. Przypominają w smaku kasztany i mogą być spożywane na surowo, gotowane albo suszone. Ten owoc ze względu na walory smakowe i wartościowe z powodzeniem zastępuje mięso.